Gezond eten en drinken

Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft. De belangrijkste adviezen zijn: kies voor verschillende soorten groente, fruit en volkoren producten en drink voldoende. Dat kan kraanwater zijn, maar ook thee of koffie zonder suiker.

Zet kleine stappen

Wil je gezonder gaan eten? Zet kleine stappen en wees lief voor jezelf. Zo houd je het makkelijker vol.  

Drink bijvoorbeeld water in plaats van fris en vruchtensap. Want daar zit veel suiker in. En neem kleinere porties. Houd koek en snoepjes uit het zicht, bijvoorbeeld door het in de kast te leggen in plaats van op het aanrecht. En zorg dat groenten en fruit daar juist wel liggen. Dan maak je eerder een gezonde keuze! Vaste eetmomenten geven structuur aan je dag.

Het Voedingscentrum heeft meer tips om te beginnen met gezonder eten. Wil je weten wat gezond eten eigenlijk is? En hoe jij een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten? Kijk dan op de Schijf van Vijf.

Pas op met alcohol

Alcohol is niet goed voor je gezondheid. Als je regelmatig drinkt, kan dat leiden tot ziektes, zoals verschillende soorten kanker, een hartaanval of suikerziekte. Zonder alcohol ben je vaak scherper, slaap je beter en voel je je fitter.

Vind je het moeilijk om minder te drinken? Denk dan aan:

  • Een rondje overslaan, of een hele avond of week geen alcohol drinken. Zeg gewoon dat je Dranquilo doet en doe rustig aan met alcohol wanneer jij wilt. Op Dranquilo vind je meer informatie over minder alcohol drinken.
  • Drink als je dorst hebt geen alcohol. Van alcohol (ook van bier!) krijg je juist meer dorst.
  • Drink na een glas alcohol een glas water.
  • Probeer je alcoholgebruik een maand op pauze te zetten. Alleen of samen met vrienden. Op ikpas.nl lees je over de voordelen en hoe je deze uitdaging aangaat.

Andere tips en hulpmiddelen om minder te drinken vind je op alcoholinfo.nl

Handige apps

Wil je gezonder eten? Het Voedingscentrum heeft een aantal handige apps. 

Wil je weten of een product gezond is? Scan met de app ‘Kies ik Gezond’ de streepjescode en lees of het product gezond is. De app stelt een alternatief voor als een product niet gezond is.

Met de app ‘Mijn eetmeter’ houd je online een eetdagboek bij. Je kunt dan zien of je elke dag genoeg vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt. En je krijgt advies op maat.

De ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.

Meer tips om gezonder te eten en drinken