Hulp nodig?

Het is fijn om je fit te voelen. Misschien moet je daar gewoonten voor aanpassen. Maar soms zijn tips en adviezen niet voldoende. Dan werken ze niet voor jou. Zeker als je andere problemen aan je hoofd hebt. Stress over werk of geld, je gezondheid of die van familie of vrienden.

Herken je dit? Praat erover met je huisarts. Of de praktijkondersteuner. Samen kun je kijken wat je nodig hebt. En welke hulp bij je past. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je geen eigen risico.

Wil je eerst kijken of kleine veranderingen in gewoonten jou kunnen helpen? Ontdek hier welke manier om fitter te worden bij jou past.

Hulp bij overgewicht

Heb je (veel) overgewicht? En wil je daar iets aan doen? Bespreek eens met je huisarts welke hulp voor jou geschikt is. Misschien kun je meedoen aan een leefstijlprogramma. Ook wel GLI-programma genoemd. Een GLI-programma duurt 2 jaar. In het eerste jaar leer je jouw leefstijl te veranderen. In het tweede jaar leer je die veranderingen vol te houden.

Je krijgt hulp van een leefstijlcoach, diëtiste, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. En je leert hoe je:

  • gezonder kunt eten
  • meer kunt bewegen 
  • beter kunt slapen en ontspannen
  • deze nieuwe gewoonten volhoudt

Als je meedoet heb je grote kans dat je afvalt, je beter voelt, gezonder wordt én blijft. Je krijgt de hulp 2 jaar lang.

Hoe kun je meedoen?

Je huisarts of specialist kan je een verwijsbrief geven. Je kunt in twee gevallen meedoen:

1. Je bent te zwaar: je BMI is 25 of hoger. Kijk hier wat je BMI is
Daarbij heeft u ook een van deze problemen:

  • een verhoogde kans op hart- en vaatziekten
  • een verhoogde kans op diabetes
  • diabetes
  • artrose
  • slaapapneu

2. Je bent veel te zwaar: je BMI is 30 of hoger. Kijk hier wat je BMI is.

Het is ook belangrijk dat je zelf graag wilt meedoen.

Wat kost het?

Het GLI-programma wordt vergoed door de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico. In sommige gemeentes moet je wel betalen voor de sportvoorziening.

Meer informatie over GLI-programma kijk op thuisarts.nl.

Hulp als je langere tijd gespannen bent

Een beetje spanning is normaal. Een keer hoofdpijn hebben, wakker liggen en af en toe flink moe zijn is niet ongewoon of ongezond. Maar als je klachten houdt, kan er meer aan de hand zijn. Ga dan naar je huisarts of neem (anoniem) contact op met de hulplijn van MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen. 

Op heyhetisoke.nl vind je meer informatie over psychische klachten en tips om erover te praten.

Hulp bij het stoppen met roken

De basisverzekering vergoedt in veel gevallen hulp bij het stoppen met roken. Het gaat om methoden zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. Je hoeft sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer te betalen. 

Informatie over vergoedingen: Stoppen met roken Vergoeding - Zorgverzekeraars betalen de hulp.

Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. Neem daarom eerst contact op met je huisarts als je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding.

Hulp bij alcoholverslaving

Als je regelmatig alcohol drinkt, kun je er verslaafd aan raken. Je bent er dan afhankelijk van, je kunt niet meer zonder. ‘Willen’ drinken verandert dan in ‘moeten’ drinken. Maak je je hier zorgen over? Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Alcohol Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. 

Kijk hier voor mogelijkheden voor professionele hulp.