Sociaal contact

Als je denkt aan het verbeteren van je weerstand, denk je vast eerst aan: meer bewegen en gezond eten. Maar sociaal contact speelt ook een belangrijke rol in onze gezondheid. Sociaal zijn zit in de natuur van de mens. En misschien voel jij in deze coronatijd ook, hoe belangrijk contact met mensen om je heen eigenlijk is.

Eenzaamheid

Wie minder contact heeft met anderen dan hij of zij zou willen, kan zich eenzaam voelen. Ook kun je een hechte, emotionele band met iemand missen. Als je last hebt van eenzaamheid, heb je een leeg en ontevreden gevoel. Het kan zelfs leiden tot psychische en lichamelijke klachten.

tips:

Het is belangrijk dat je contact hebt en houdt met anderen. Het draagt bij aan je weerstand en daarmee aan je gezondheid. Ideeën om je sociale contacten te vergroten: 

  • Maak een lijstje van oude bekenden die je lang niet meer gesproken hebt. Misschien kun je een van hen bellen of mailen.
  • Zijn er mensen met wie je niet zo vaak contact hebt, die je best vaker zou willen zien of spreken? Misschien kun je elkaar dan beter leren kennen. Stel die persoon eens de vraag waar zij of de laatste tijd mee bezig is, of aan denkt. En vertel wat jou bezighoudt.
  • Wil je het gevoel hebben dat je nuttig bent? Of iets voor iemand betekent? Misschien kun je vrijwilligerswerk doen in een buurthuis, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die andere mensen willen ontmoeten. Vraag bij een welzijnsorganisatie in jouw buurt of bij je gemeente welke activiteiten er zijn in jouw buurt.

Op eenzaam.nl vind je meer over eenzaamheid. Zoals extra tips en ervaringsverhalen.